A rosszabbik választás

Korábban már írtam arról, hogy a Jobbikot hogyan lehetne "megszelídíteni".

http://nepszava.hu/cikk/1113155-megszeliditheto-e-a-jobbik

Akkor feltételeztem, hogy egy erős demokratikus ellenzék esetleg integrálni tudná a szélsőséges párt szavazóit, amennyiben az általuk felvetett kérdésekre ("cigány bűnözés", "háttérhatalom", "migránsválság" stb.) demokratikus válaszokat adnánk.

Azóta romlott a helyzet. A demokratikus oldal tovább aprózódott, a Jobbik mögé pedig beállt Simicska Lajos, a maga súlyos milliárdjaival. A "lopós" plakátsorozat máris nagy visszhangot váltott ki, és fennáll az esélye egy jobbra tolódásnak. Tehát már nem annyira integrálásról, mint inkább igazodásról lehet szó.

ti-dolgoztok.jpg

A Jobbik választása a rosszabbik választás lenne, de a politika mindenképpen választásra kényszerít. És még nincs minden elveszve. A demokraták feltételeket szabhatnak a Jobbik esetleges támogatásához. Ehhez is a fenti kérdésekre adott demokratikus válaszokra van szükség. (Természetesen a pártviszonyoktól függetlenül is, a demokratikus oldal jól felfogott saját érdekében.)

El tudok képzelni egy olyan közös platformot, amely erősíti a közbiztonságot (de egyben radikálisan javítja a roma népesség életviszonyait), felzárkóztató képzéssel segíti azokat, akik a mostoha családi körülményeik miatt nem tudnak helytállni az iskolában és a munkahelyen ( a "háttérhatalom" állítólagos kegyeltjeivel szemben), továbbá alternatívát dolgoz ki a menekültek magyarrá válására (ezt szabva feltételül a befogadásukhoz). Ezekről a programelemekről lehet vitatkozni, de azon aligha, hogy ha nem teszünk semmit, akkor a Jobbik ölébe hullhat az ország, hiszen a Fidesszel szembeni ellenérzéseket, jelenleg úgy tűnik, a szélsőjobb tudja a legeredményesebben megtestesíteni. (És vannak valóságos közös érdekek: a korrupciós ügyek feltárása, a kétharmados törvények ügye, a szükségállapot bevezetésének elkerülése, a sajtószabadság védelme.)

A steril demokratikus hozzáállásnak nem kedvez a "csillagok" (Putyin, Trump stb.) állása. A politikában is a részvétel a fontos, nem a győzelem. Csak ha aktívan részt veszünk a politika alakításában, akkor tudjuk előremozdítani a saját céljainkat (az összlakosság valóságos érdekeit értve ez alatt). A Jobbikkal való kényszerű összefogás a rosszabbik választás. De még mindig jobb, mint hosszú időre partvonalon kívül kerülni - mint ahogy a lengyel baloldallal történt.