Általános célkitűzések Magyarország megújulásához

A részletes, szakmai programok előtt nem árt összefoglalni a legáltalánosabb célkitűzéseket. A magam részéről az alábbiakat javaslom részletesebben kidolgozni annak érdekében, hogy egy demokratikus Magyarország mielőbb  visszakerüljön a normális pályára.

eu-magyarok.jpg

1. Az egészségügy reformja keretében növelni kell az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezését, lassítani a nyugatra vándorlásukat.

2. Minden állampolgárnak biztosítani kell a munkahelyet, a lakhelyet, ruházatot és ennivalót. Az önkormányzatok hatáskörébe tartozó, sok helyen a helyi kiskirálytól való függéssel járó közmunka-program helyett állami munkahelyeket kell teremteni. Ezeknél nem a profitmaximálásra kell törekedni, hanem arra, hogy eltartsák magukat.

3. Minden tehetséges fiatalnak biztosítani kell az ingyen oktatást. Az oktatási intézmények fenntartásában meg kell osztani a feladatokat és kötelezettségeket az országos hivatal és az önkormányzatok között.

4. A világon élő minden magyarnak jogi védelmet kell biztosítani.

5. Elő kell mozdítani a cigányok integrációját, munkához kell juttatni őket. A bűnözést az okok kiküszöbölésével és az ellenőrzés fokozásával kívánjuk csökkenteni.

6. Minden fontos döntés előtt ki kell kérni az állampolgárok véleményét. Meg kell teremteni ennek műszaki és logisztikai lehetőségeit.

7. A politika nem szólhat bele a gazdasági folyamatokba, a gazdaság ügyeit rá kell bízni a szakemberekre. A munkavállalók és a munkaadók érdekeinek ésszerű harmonizálására vissza kell állítani az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

8. Vissza kell állítani a progresszív adórendszert. A nagyon gazdagok akkor kapjanak mentességet a magas százalékú jövedelemadó alól, ha a jövedelmük bizonyos részét Magyarországon belül, a hazai vállalkozások fellendítése érdekében költik el, illetve elősegítik új munkahelyeket teremtését.

9. Az egyházakat a közjót szolgáló tevékenységükhöz mérten kell támogatni.

10. Vissza kell állítani a teljes sajtószabadságot, egy megújult közszolgálati média segítségével mindenkihez el kell juttatni a világ legfontosabb híreit.Meg kell szüntetni azt a káros gyakorlatot, hogy a kormányzat egyes médiumokat állami hirdetésekkel támogat. Az állami hirdetéseket és önfényező reklámot be kell tiltani.

11. Széleskörű konzultációk révén és nemzetközi szakértők bevonásával új, korszerű alkotmányt kell kidolgozni, addig pedig vissza kell állítani a legutolsó törvényes alkotmányunkat. Meg kell szüntetni a visszamenőleges törvénykezést és az egyes csoportoknak kedvező, illetve sújtó különleges törvényeket. Vissza kell állítani az Alkotmánybíróság eredeti jogköreit.

12. Meg kell szüntetni az Európai Unió elleni, értelmetlen „szabadságharcot", hozzá kell járulnunk az európai integráció megerősítéséhez, a kölcsönös előnyök alapján együtt kell működni a világ minden országával.

* * * * * * *

Mindezek arra az időszakra vonatkoznak, amikor a jelenlegi illiberális kormányzat megbukik, és lehetőség lesz a teljes gazdasági, politikai és kulturális megújulásra. De egy átmeneti, minimális programot is meg kell fogalmazni, amelyet addig is követni lehet, ameddig Magyarország vissza nem tér a normális pályájára. Ez az "alternatív Magyarország" programja, amelyet külön fejtünk ki.

.