Zsebpénztörvény

Ez csak egy gondolatkísérlet. És feltételezi, hogy egyszer majd demokratikus kormányunk lesz, amelyik átláthatóvá teszi a gazdaságot, a közpénz nem veszíti el közpénz jellegét, és hogy a kormányzatnak nem lesz módja elvenni a vagyonunkat. (Ebből is látható, hogy itt egy futurológiai eszmefuttatásról lesz szó.)

szamitogepes-fizetes.jpg

Mi lenne, ha a Magyarországon megkeresett jövedelmet csak Magyarországon lehetne elkölteni? Mindenért banki átutalással fizetnénk, magyar bankból magyar bankba. Az importért is, azáltal, hogy a külföldi cégeknek is itt kellene nyitniuk egy fiókot. Egy csapásra megszűnne (vagy nagy mértékben zsugorodna) a fekete gazdaság, hiszen minden a NAV szemei előtt történne.

Persze a zsiványok áttérhetnének az euróval vagy dollárral való üzletelésre, de az megnövelné az országon belüli valutamennyiséget.

Az elektronikus fizetésre való áttérés egyszerűen megoldható lenne azzal, hogy a jegybank megszűnik új bankjegyet nyomtatni. Az elhasználódott bankjegyeket kivonnák, az értéküket pedig hozzáadnák egy virtuális betéthez. Ahogy a forgalomban lévő készpénz mennyisége csökken, úgy állnánk át az online pénztárgépekre és a kártyás fizetésre. Már most is kártyával fizethetünk a nagyobb áruházakban, utazáskor, éttermekben és szállodákban, és bevezetik a helyi közlekedésnél, parkolásnál is.

Ameddig nem lehet teljesen kivonni a készpénzt, addig magunknál tarthatnánk egy bizonyos "zsebpénzt", mondjuk az éves adózó jövedelmünkkel arányosan 1-2 százaléknyit, a kisebb vásárlásokra.

Korábban már felvetettem, hogy a többkulcsos adó helyett (ami ténylegesen elvonná a nagyon gazdagok extra jövedelmét) beruházási kényszert kellene érvényesíteni. Az extra jövedelmet csak új munkahelyek létesítésére, a régiek megtartására lehetne fordítani. Ennek haszna a tulajdonost illetné, de az egész gazdaságunk profitálna belőle. A jövedelem off-shore cégekbe való kijuttatását eleve korlátozná ez a rendszer, hiszen az off-shore cég is csak egy magyarországi pénzintézeten keresztül kaphatná meg a pénzt.

Mivel járna ez a pénzügyi politika? Meggyorsulna a belföldi pénzforgalom, több lenne a hazai beruházás, átlátható a pénzmozgás. Mindenki jól járna - kivéve a spekulánsokat.

Érdemes lenne elgondolkodni rajta.